Xi Jinping

Kiinan presidentti Xi varoitti  Yhdysvaltoja kaksinaamaisuudesta

”Yhdysvallat puhuu yhtä ja tekee toista”

Yhdysvallat sanoo yhtä ja tekee toista, totesi Kiinan presidentti Xi Jinping viime perjantaina tavatessaan Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin Pekingissä. Xi kehotti amerikkalaisia lopettamaan kaksinaamaisuuden. Xin puheista kertoi amerikkalainen Politico-julkaisu.

Kiinan presidentti toivoi myös, ettei Yhdysvallat kohtelisi Kiinaa kuin vihollista. Xi muistutti, että Yhdysvaltain ja Kiinan diplomaattisten suhteiden solmimisesta on tänä vuonna kulunut 45 vuotta. Maailma on Kiinan presidentin mukaan riittävän suuri turvaamaan sen, että molempien maiden samanaikainen kehitys ja vaurastuminen on mahdollista.

Blinkenin vierailun aikana Yhdysvallat ja Kiina keskustelivat jälleen kerran kysymyksistä, joissa maat voivat tehdä yhteistyötä, mutta myös kysymyksistä, joissa mailla on selviä erimielisyyksiä. 

Molemmat maat sanovat pitävänsä tärkeänä sitä, että ne pyrkivät estämään maiden keskinäisen kilpailun muuttumisen konfliktiksi.

Blinken on vierailulla Kiinassa jo toistamiseen vajaan vuoden aikana. Perjantaina päättynyt vierailu Pekingiin ja Shanghaihin kesti kolme päivää.

Ennen Blinkeniä myös Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen vieraili Kiinassa huhtikuun alussa.

Yhdysvallat syyttää Kiinaa Venäjän tukemisesta Ukrainan sodassa

Yhdysvallat syytti jo Blinkenin vierailun edellä Kiinaa Venäjän puolustusteollisuuden tukemisesta. Blinken toisti syytöksensä myös keskustellessaan sekä Kiinan presidentin että maan ulkoministerin Wang Yin kanssa. Ulkoministerien keskustelut kestivät runsaat viisi tuntia ja niitä luonnehdittiin ”perusteellisiksi”.

Tavatessaan myöhemmin lehdistöä Blinken luonnehti Venäjää suurimmaksi uhaksi Euroopan turvallisuudelle sitten kylmän sodan päättymisen. Myös Kiina sai osansa syytöksistä. 

”Venäjän puolustusteollisuuden tukeminen ei uhkaa vain Ukrainan turvallisuutta, se uhkaa Euroopan turvallisuutta”, sanoi Blinken todeten euroatlanttisen turvallisuuden takaamisen olevan Yhdysvaltain politiikan keskeisimmässä ytimessä.

Blinken väitti Pekingissä pitämässään tiedotustilaisuudessa myös, ettei Kiina voi saavuttaa parempia suhteita Euroopan maihin, jos se tukee Venäjää vahvistamalla sen puolustusteollisuutta. 

”Tein selväksi, että jos Kiina ei ota huomioon tätä ongelmaa, me otamme”, sanoi Blinken.

Yhdysvallat on valmis uusiin toimiin ja myös sanktioihin Kiinaa vastaan Ukrainan tilanteen johdosta, uhkaili Blinken Kiinan presidentin tapaamisen jälkeen. 

Myös valtiovarainministeri Yellen varoitti vierailullaan Kiinaa tukemasta Venäjän puolustusteollisuutta. Hän jopa uhkasi kiinalaisia yrityksiä ”merkittävillä seurauksilla”, jos ne auttavat Venäjän puolustusteollisuutta. 

Yellen uhkasi myös Kiinan pankkisektoria sanktioilla, jos kiinalaispankit tukevat esimerkiksi lainoituksella sellaisia yrityksiä, jotka käyvät kauppaa Venäjän kanssa sotilaskäyttöön tai ns. kaksoiskäyttöön soveltuvilla tuotteilla.

Bidenin hallinto on kohdistanut useisiin kiinalaisyrityksiin jo aikaisemmin rankaisutoimia väittäen niiden kiertävän Yhdysvaltain Venäjään kohdistamia pakotteita. 

”Yhdysvallat haluaa Kiinan katkaisevan kaupan ja talousyhteistyön Venäjän kanssa”

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Wang Wenbin ihmetteli jo ennen Blinkenin vierailua sitä, että Yhdysvallat arvostelee täysin perusteetta Kiinaa siitä, että se pitää yllä normaaleja kaupallisia ja taloudellisia suhteita Venäjän kanssa. Samanaikaisesti Yhdysvallat tukee Ukrainaa laajamittaisella uudella sotilaallisella avulla. ”Tämä on tekopyhyyttä”, sanoi Kiinan ulkoministeriön edustaja.

Wall Street Journal kertoi äskettäin Yhdysvaltojen valmistelevan sanktioita eräitä kiinalaisia pankkeja vastaan painostaakseen Kiinaa katkaisemaan kaupalliset suhteensa Venäjään. Yhdysvallat väittää kaupallisen yhteistyön vahvistavan Venäjän puolustusteollisuutta ja Kiinan näin tukevan Venäjää Ukrainan sodassa.

”Yhdysvaltain ei pitäisi sekaantua Kiinan sisäisiin asioihin, eikä tukahduttaa maan kehitystä. Eikä Yhdysvaltain pitäisi myöskään ylittää Kiinan asettamia ”punaisia rajalinjoja”, sanoi Kiinan ulkoministeri Wang Yi pitkässä keskustelussaan Blinkenin kanssa.

Kiinan ulkoministeri piti myönteisenä sitä, että molempien presidenttien johdolla maiden väliset suhteet ovat nyt vakaammat kuin vielä vuosi sitten. Dialogia ja yhteistyötä eri alueilla on kyetty lisäämään. Ja myös molempien maiden kansalaiset ja kansainvälinen yhteisö ovat pitäneet tätä kehitystä ulkoministerin mukaan tervetulleena. 

Mutta ulkoministerirn mukaan myös kielteiset seikat kiinalais-amerikkalaisissa suhteissa jatkavat vahvistumista ja ongelmat ovat kumuloitumassa. Suhteiden kehityksellä on erilaisia esteitä. ”Kiinan legitiimi oikeus omaan kehitykseensä halutaan estää ja maan keskeisiä etuja haastetaan”, sanoi Wang.

Kiinan ulkoministeri toivoi myös, että Yhdysvallat pysäyttää keskipitkän kantaman ohjusten sijoittamisen Indopasifiselle alueelle. Hänen mukaansa ohjusten sijoittaminen, josta Yhdysvaltain asevoimien edustajat ovat jo aikaisemmin kertoneet, voisi horjuttaa alueen vakautta. Yhdysvallat on ilmoittanut sijoittavansa keskipitkän kantaman ohjuksia alueelle tämän vuoden loppuun mennessä.

6 kommenttia julkaisuun “Kiinan presidentti Xi varoitti  Yhdysvaltoja kaksinaamaisuudesta

  1. USA esiintyy pokkana kuin pyhäkoulupoika, vaikka on selkeästi pääsyyllinen kaikkeen siihen ikävään, mitä Ukrainassa tapahtuu. Minun – melkein kielitaidottoman pohjalaisen maalaisukon – on vaikea hahmottaa kuinka hyvin tai huonosti Suomen poliitikot ovat perillä Ukrainan kriisin todellisista syistä ja taustoista ja vielä vaikeampi olla mitenkään selvillä, mikä on Kiinan johdon käsitys. Luulisi kuitenkin, että Kiinassa ollaan aika hyvin kärryillä eikä hairahduta uskomaan USA-Naton tarinoita.

    Iso asia varmaankin, jos länsi rupeaa tosissaan asettamaan Kiinalle jos jonkinlaisia talouspakotteita. En tiedä, mitä siitä seuraisi. Toivottavasti Kiina on suoraselkäinen eikä taivu painostuksen edessä. Vastaavaa oikeudenmukaisuutta oli tietenkin turha odottaa Suomen kaltaiselta nöyrältä USA:n palvelijalta, mutta siinä Suomi teki ison virheen, kun ryhtyi aseistamaan Ukrainaa, liittyi Natoon ja pisteeksi i:n päälle kaiketi antautuu vieläpä USA:n tukikohdaksikin.

  2. USA-ministerien höpinät on tarkoitettu WEST-uskovaisille ja niitähän maailmassa riittää. USA-ministerien todellinen tähtäin on BRICS jota USA yrittää hajottaa. Ja tämän tietävät kiinalaiset ja venäläiset oikein hyvin.

  3. Mielenkiintoista on havaita se miten USA pyrkii määräilemään mitä kukin saa tehdä välittämättä siitä mitä se itse tekee. Jos jenkit pitävät oikeutenaan rahoittaa Ukrainaa sodassa, niin miksei kiina voi auttaa naapuriaan.

Vastaa