Miksi itsevaltaisesti hallitut maat tukevat Venäjää?

YK:n yleiskokous on useita kertoja yli 140 maan tukemana hyväksynyt päätöslauselman, jossa on vaadittu Venäjää lopettamaan sotatoimet Ukrainassa ja vetämään sotajoukkonsa Ukrainasta. 

Runsaat 30 maata on aina pidättynyt äänestämästä. Venäjän rinnalla päätöslauselmien hylkäämistä on kullakin kerralla kannattanut viidestä seitsemään maata: Venäjä, Valko-Venäjä, Pohjois-Korea, Syyria, Nicaragua. Ne ovat kaikki itsevaltaisesti hallittuja maita. 

Osaako joku kertoa, miksi vain itsevaltaisesti hallitut maat ovat näissä äänestyksissä tukeneet Venäjää?

+++

4 kommenttia julkaisuun “Miksi itsevaltaisesti hallitut maat tukevat Venäjää?

  1. Ensinnäkin itsevaltius on hieman suhteellista mainituissakin, Nicaragua varsinkaan ”ei kuulu joukkoon”. Usea tekijä vaikuttaa mutta paradoksaalisin niistä on, että itsevaltiaalle kansansa hyvinvointi voi olla jopa tärkeämpi kuin lukuisissa ns. demokratioissa joissa eliitti vähät välittää kansan tarpeista. Pitää muistaa, että tärkein ihmisoikeus ei ole äänestää määrävuosin kahdesta tai kymmenestä vaihtoehdosta jotka käytännössä ovat samanlaista politiikkaa tarkoittavaa, vaan työ, ruoka ja asunto.

    Toinen tekijä on, että maa on joutunut ”Arvo-Lännen” silmätikuksi ja siinä määrin murjotuksi, ettei sillä ole mitään syytä nöyristellä ja kumarrella. Mutta mikä tässä vertailussa jää vähemmälle huomiolle on se, että Lännen leirissä olevien joukossa on paljon sellaisia jotka ovat valmiit irtaantumaan heti kun se ei johda talouden vaikeuksiin sanktioiden muodossa. Talouden kiristysruuvi on edelleen merkittävin syy sille, että Lännen leirin mukana äänestetään. YK:ssa tapahtuvissa äänestyksissä kannattaa katsoa tyhjää äänestävien ryhmää joka on usein varsin suuri. Sieltä löytyvät ne jotka erkanevat heti kun talous sen sallii.

    Monet Globaalin Etelän maat muistavat kuka tuki heitä itsenäisyytensä alkutaipaleella. Se oli Neuvostoliitto eikä suinkaan Länsi, josta ihan Pohjolastakin on hiljattain paljastunut kuinka Norjan merivoimat suoraan auttoivat USA:ta Vietnamin sodan alkuvaiheessa. Intia, Vietnam, Egypti, Etelä-Afrikka ja monet muut. Iran on oma lukunsa. Heidän hallintomallinsa on erikoislaatuinen ja tulee aikanaan muuttumaan, mutta vasta sitten kun uhkaa Lännen suunnalta ei enää ole. Nykyinen toimii suojana värivallankumokselle ja muulle interventiolle paremmin kuin joku muu. Iran kokeli demokratiaa ja se suistettiin raiteiltaan 1953 kun CIA toteutti vallankaappauksen brittien tuella.

    Demokratia on Lännen markkinaslogan jonka kulissin takana se yrittää pönkittää valtaa paikalliselle helposti manipuloitavalle ja Lännelle uskolliselle eliitille. Ja ei tarvitse mennä entiseen kehitysmaahan vaan voi katsoa omaa maatamme kuinka älyllisesti korruptoitunut ”eliittimme” on tehnyt sen mitä Lyndon Johnson sanoi avustajastaan. ”menemme keskipäivällä paikallisen tavaratalon näyteikkunaan, lasken housuni ja pyllistän hänelle, ja hän julistaa kaikille kuinka ahterini tuoksuu ruusunkukille”.

  2. Amerikalla on vielä jonkin aikaa pakotteiden kautta muut maat ruuvipenkissä. Tilanne on kuitenkin muuttumassa, Amerikan ylivalta on jo käytännössä mennyttä. Toinen asia on myös se, mitä yksinvallalla tarkoitetaan. Sitäkö että kaikki pakotetaan olemaan samaa mieltä? Siitä tulee mieleeni Suomi tällä hetkellä. Mielestäni ns. länsi tällä hetkellä yhden narratiivin pakkopaidassa, joka on murtumassa.

  3. ”Osaako joku kertoa, miksi vain itsevaltaisesti hallitut maat ovat näissä äänestyksissä tukeneet Venäjää?”
    Jan sen tuossa yläpuolella vastasi ja vastasi hyvin!!!
    Nythän on niin, että Suomi on myös itsevaltaisesti hallittu maa. Media vie ja politiikot ja kansa uskoo, valheita. Aseteollisuuden ja siihen sijoittaneiden miljonäärien (jotka myös omistaa mediaa) valta on vahva ja se näkyy. Pörssikurssit määrää. Rauhasta kukaan ei puhu mitään, paitsi meidän oma lehti, NS-sanomat. Äänestämällä et pysty vaikuttamaan, se puoluevalta. Vain suorademokratia on Oikeaa demokratiaa (siis kansanäänetykset), mutta sekään ei toimi, jos media kuten meillä, on yksipuolisen mielipuolinen NATO/USA/SOTA:a kumartava, Venäjää haukkuva sotakoira.

  4. YK:n yleiskokous ei ole päätöksiä tekevä elin mutta se voi antaa suosituksia ja päätöslauselmia mitkä eivät sido ketään. Vaikka nämä ovat vain suosituksia, niillä voi olla laajempaa poliittista painoarvoa maiden välillä. Maat äänestävät omien intressiensä mukaisesti eivätkä kaikki äänestämiset ja äänestämättä jättämiset välttämättä kerro itse asian tuesta tai vastustamisesta. Onkin tavallista, että koskee äänestys mitä tahansa, on sen tulos aina hyvin samanlainen ja aiemmin muodostuneen blokkijaon mukainen.
    Sergei Lavrov kertoi haastattelussaan 2.2.2023: Länsi lähettää liioittelematta päivittäin pyyntöjä suurlähettiläidensä kautta kaikkiin Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maihin, jotta ne kieltäytyisivät tapaamasta Venäjän valtuuskuntia, tuomitsisivat Venäjän toimet ja liittyisivät pakotteisiin. Mistä amerikkalaiset ovat tunnettuja? Kun he pyytävät sinua tekemään jotain mitä he haluavat, he eivät lupaa mitään hyvää vastineeksi. Sen sijaan he sanovat, että ellet tee sitä mitä me pyydämme, niin me rankaisemme sinua ja maatasi.

Vastaa