Nord Stream-sabotaasin tutkimista voitaisiin jatkaa – YK:n turvallisuusneuvosto jarruttaa

Entinen YK-raportoija on sitä mieltä, että Nord Stream -sabotaasin tutkimista voidaan jatkaa YK:n turvallisuusneuvoston jarruttelusta huolimatta. Vaikka Venäjän ja Kiinan turvallisuusneuvostolle esittämä päätöslauselma Nord Stream -sabotaasia koskevan kansainvälisen tutkinnan käynnistämisestä epäonnistui, se ei tarkoita, että asia olisi välttämättä loppuun käsitelty. 

Moskovalla on vielä monia keinoja jatkaa asian käsittelyä niin YK:ssa kuin muissakin elimissä, sanoo Alfred de Zayas, YK:n entinen raportoija kansainvälisen oikeuden veteraaniasiantuntija.

”Mikä tahansa oikeusistuin tuomitsisi Yhdysvallat tämänhetkisten tietojen perusteella, varsinkin jos mitään uskottavia todisteita päinvastaisesta ei ole. Yhdysvalloissa mikä tahansa suuri valamiehistö toteaisi, että jo julkisuudessa olevat todisteet riittävät syyttämään epäiltyä rikoksesta ja aloittamaan virallisen rikosoikeudenkäynnin”, de Zayas sanoi.

Ruotsi viivyttelee

Oikeusasiantuntijan mukaan Ruotsi on valitettavasti toistaiseksi viivytellyt asiassa eikä ole jakanut tutkintansa tuloksia YK:n kanssa. ”Ruotsin vaikeneminen voidaan tulkita vain peittelyksi, koska todisteiden paljastuminen siitä, että Yhdysvallat on loukannut Ruotsin ja Tanskan itsemääräämisoikeutta ja rikkonut kolossaalisesti kansainvälistä oikeutta ja sodan lakeja, olisi räjäyttänyt NATOn samalla tavalla kuin Yhdysvallat on räjäyttänyt putkistot”, hän epäilee.

Kansainvälisen oikeuden asiantuntija korosti, että voidakseen olla uskottavia, kaikkien Pohjoismaiden Nord Stream -hyökkäyksiä koskevien tutkimusten on oltava avoimia kaikille intressitahoille, myös Venäjälle.  ”Kun otetaan huomioon, että kaikki kolme maata ovat liittoutuneet Venäjää vastaan, on suuri vaara, että niiden tutkimukset saattavat olla peittely- tai kaunisteluoperaatiota”.

Hänen mukaansa Venäjä ja muut maat voivat edelleen käyttää useita keinoja kansainvälisellä tasolla tutkimusten edistämiseksi.

Maat voisivat vedota kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen 19 artiklaan. Se antaa kaikille henkilöille oikeuden saada tietoa, ja etsiä ja antaa kaikenlaista tietoa, erityisesti silloin, kun salassa pidetyt tiedot koskevat rikollisia tekoja, kuten terrorismia.

Koska turvallisuusneuvosto ei ole onnistunut perustamaan kansainvälistä tutkintalautakuntaa tai selvitysvaltuuskuntaa, yleiskokous voi tehdä niin. ”Yleiskokouksen olisi mentävä pelkkää Nord Stream -sabotaasin tuomitsemista pidemmälle, ja hyväksyttävä YK:n peruskirjan 96 artiklan nojalla päätöslauselma, jossa pyydetään kansainväliseltä tuomioistuimelta neuvoa-antavaa lausuntoa putkilinjojen räjäyttämisen oikeudellisista seurauksista, erityisesti siviili- ja rikosoikeudellisista vastuista”, lakimies selitti.

Nord Streamin räjähdykset kuuluvat kansainvälisen terrorismin määritelmän piiriin. Silloin ne kuuluvat YK:n Wienin huumausaine- ja rikostorjuntaviraston toimivaltaan, jonka pitäisi suorittaa oma tutkimuksensa.

De Zayasin mukaan myös YK:n Nairobissa sijaitseva ympäristöohjelman toimisto voisi aloittaa tutkinnan. Sen toimivaltaan kuuluu tutkia räjähdysten mahdollisia haitallisia ekologisia vaikutuksia Itämeren kalavesille.

De Zayas ehdottaa lisäksi niin sanotun ”valtioiden välisen valituksen” tekemistä kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen 41 artiklan nojalla.

Myös YK:n ihmisoikeusneuvosto voisi perustaa selvitysvaltuuskunnan tutkimaan Nord Streamin räjähdysten ”haitallisia ihmisoikeusvaikutuksia alueella ja maailmassa”. ”Energiahuoltoon kohdistuvalla hyökkäyksellä on laajoja seurauksia erityisesti taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien toteutumiselle”, lakimies sanoo.

On olemassa myös Ihmisoikeusneuvoston erityismenettelyt – riippumattomat ihmisoikeusasiantuntijat. Heillä on valtuudet raportoida ja antaa neuvoja ihmisoikeusasioissa, ja heillä on omat keinonsa tutkia Nord Streamin iskuja. ”On epäilemättä kolmen raportoijan – terrorismia käsittelevän raportoijan, oikeutta totuuteen, oikeuteen ja hyvitykseen käsittelevän raportoijan sekä mielipiteen- ja ilmaisunvapautta käsittelevän raportoijan tehtävänä tutkia asiaa”, de Zayas suosittaa.

Ja lopulta Venäjä ja muut maat voisivat argumentoida Nord Stream -hyökkäysten rikkovan YK:n merioikeudellista yleissopimusta. ”Ja vaikka Yhdysvallat ei koskaan ratifioisikaan [sopimusta], mikään ei estä UNCLOSin sihteeristöä perustamasta työryhmää tutkimaan merenalaisten putkilinjojen sabotoinnin vaikutuksia”, de Zayas selitti.

Sabotaasista vaikeneminen todistaa kaksinaismoralismista

De Zayas korostaa, että Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvoston laiminlyönti tuomita Nord Streamin terroristinen sabotaasi samalla tavalla kuin se tuomitsi syyskuun 11. päivän terrori-iskut vuonna 2001, merkitsee ”kaksinaismoralismin soveltamista”.

”YK:n vaikeneminen Nord Streamin terroristisesta sabotaasista on yhtä kuurouttavaa kuin sen vaikeneminen Ukrainassa sijaitsevista 40 yhdysvaltalaisesta biolaboratoriosta”, asianajaja sanoi.

Onneksi Yhdysvaltoihin kohdistuva paine on de Zayasin mukaan kasvamassa, eikä vähiten Yhdysvaltain edustajien todistetusti vihamielisen suhtautumisen vuoksi venäläiseen putki-infrastruktuuriin jo kauan ennen sen tuhoamista.

”Joe Bidenilta oli todellakin varomatonta uhkailla, että jos Venäjä hyökkää Ukrainaan, Nord Stream -kaasuputkea ei enää olisi. Ja ulkoministeriön edustajat toistivat samaa. Lisäksi Yhdysvallat oli jo tehnyt kaiken voitavansa estääkseen Nord Stream II:n valmistumisen, mistä ovat todisteena laittomat yksipuoliset pakotetoimet, joita on kohdistettu yrityksiin kautta maailman niiden pelottelemiseksi, kuten hollantilais-sveitsiläiseen Allseas-yhtiöön ja sveitsiläiseen vakuutusyhtiöön kohdistetut kolossaaliset uhkasakot.

Tällaiset toimet olivat laittomia, ne olivat puuttumista valtioiden sisäisiin asioihin ja Yhdysvaltojen omien säädösten laitonta soveltamista ekstraterritoriaalisesti, mutta maailma jotenkin suvaitsi niitä. Ne kuitenkin lisäävät osaltaan Yhdysvaltojen vastaisen oikeudellisen asiakirja-aineiston määrää”, de Zayas toteaa.

Lähde: Sputnik News

+++

2 kommenttia julkaisuun “Nord Stream-sabotaasin tutkimista voitaisiin jatkaa – YK:n turvallisuusneuvosto jarruttaa

  1. Kaikki normaali on kadonnut maailmasta kuin tuhka tuuleen. Valtamedia on hiirenhiljaa asioista, jotka ovat totta, mutta huutaa kurkku suorana kertomusta, jota sille syötetään tauotta. Millainen maailma meitä odottaa, kun savu hälvenee?

Vastaa