Paul Keating: NATOn pitäisi rajoittua Eurooppaan ja Atlantille

Ranska viivyttää sopimusta Naton ulottuvuuden laajentamisesta Aasiaan. Kysymys noussee Vilnan NATO-kokouksen asialistalle.

Australian entinen pääministeri Paul Keating:

NATOn pitäisi rajoittua Eurooppaan ja Atlantille eikä yrittää laajentua Aasiaan.
– Natolla ei ole sijaa Aasiassa, ja sen pitäisi pysyä alkuperäisessä painopisteessään eli transatlanttisen alueen turvallisuudessa, hän sanoo.

Keating on entinen työväenpuolueen poliitikko, joka toimi virassa vuosina 1991–1996. Hän varoitti myös yrityksistä ”rajoittaa” Kiinaa.

Sunnuntaina julkaistussa lausunnossaan Keating näytti viittaavan Politico-julkaisun tuoreeseen raporttiin, jonka mukaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron oli estänyt Naton suunnitelmat perustaa yhteystoimisto Japaniin.
Entinen pääministeri ylisti Ranskan valtionpäämiestä ”palveluksen tekemisestä maailmalle” ilmeisesti korostamalla sotilasblokin keskittymistä Eurooppaan ja Atlanttiin.

Keatingin mukaan liittouman olemassaolo kylmän sodan päättymisen jälkeen ”on jo kieltänyt rauhanomaisen yhtenäisyyden laajemmalta Euroopalta”.

Tällaisen ”pahantahtoisen myrkyn vieminen Aasiaan olisi kuin Aasia toivottaisi ruton tervetulleeksi”, hän kommentoi. Entinen pääministeri varoitti, että Naton läsnäolo mantereella mitätöisi suurimman osan alueen viimeaikaisista edistysaskeleista.

Stoltenberg ”korkein typerys”

Keating luonnehtii Naton pääsihteeriä Jens Stoltenbergiä ”korkeimmaksi typerykseksi” kansainvälisellä näyttämöllä, joka käyttäytyy kuin ”amerikkalainen agentti”.

Hän viittasi Stoltenbergin helmikuussa antamaan kommenttiin, jossa hän kehotti länttä olemaan toistamatta ”virhettä”, jonka se oli tehnyt Venäjän suhteen ehdottaen, että sen pitäisi työskennellä Kiinan hillitsemiseksi.

Entinen Australian johtaja totesi, että Naton päällikkö jätti sopivasti huomiotta, että ”Kiina edustaa kahtakymmentä prosenttia ihmiskunnasta ja sillä on nyt maailman suurin talous”. Hän lisäsi, että Pekingillä, toisin kuin Washingtonilla, ”ei ole ennätystä hyökätä muihin valtioihin”.

Toukokuussa Japanin Yhdysvaltain suurlähettiläs Koji Tomita paljasti, että hänen maansa pyrkii avaamaan Naton yhteystoimiston Tokioon, josta tulisi blokin ensimmäinen Aasiassa. Pääministeri Fumio Kishida vahvisti suunnitelmat japanilaisille lainsäätäjille mutta totesi, että Tokio ei aio liittyä Yhdysvaltain johtamaan organisaatioon.

Kiina varottaa NATOn laajentamisesta

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Mao Ning neuvoi Natoa olemaan ”laajentamatta geopoliittista ulottuvuuttaan”. Diplomaatti huomautti, että ”Aasian ja Tyynenmeren alue ei toivota tervetulleeksi blokkien vastakkainasettelua tai sotilaallisia ryhmittymiä”.

Viikonloppuna Politico siteerasi nimettömänä pysyttelevää Elysee-palatsin virkailijaa, joka väitti Pariisin vastustavan Naton laajentumista Pohjois-Atlantin ulkopuolelle. ”Nato tarkoittaa Pohjois-Atlantin sopimusjärjestöä”, Ranskan presidentin esikunnan kerrotaan korostaneen.

Lehden mukaan Ranska viivyttää sopimusta Naton ulottuvuuden laajentamisesta Aasiaan. Se noussee yhtenä kokousta jakavana asiana Vilnan NATO-kokouksen asialistalle.

Naton virkamiehet ovat kuukausien ajan keskustelleet suunnitelmista avata yhteystoimisto Japaniin. Se edustaisi liittolaisten ensimmäistä etuvartiota alueella lännen ja Kiinan välisten jännitteiden kasvaessa.

Tunnettu taloustieteilijä ja geopolitiikan tutkija Jeffrey Sachs sanoi Kanadassa pari päivää sitten, että Naton ”Japanin konttorin” perustaminen on merkki siitä. että Nato haluaa ”globaalin sodan”.

”Washingtonin vallasta humaltuneet johtajat eivät kuuntele – saatikka ota huomioon – varoituksia Yhdysvaltain johtaman ristiretken mielettömyydestä.” Hän otti esiin John F. Kennedyn legendaarisen rauhanpuheen ja sanoi maailman kaipaavan nyt saman kaltaista suurta hahmoa kuin J.F.K.

+++

Vastaa