Recep Tayyip Erdogan

Turkki katkaisi strategisen viennin Israeliin

Diplomaattisella rintamalla Turkki on ollut aktiivinen palestiinalaisten tukija.

Turkki on ilmoittanut lopettavansa vastalauseena Gazan pommitusten jatkamiselle huomattavan osan viennistään Israeliin. Turkki sanoo olevansa valmis harkitsemaan alkuviikosta tekemäänsä päätöstään uudelleen vasta sen jälkeen, kun Israel on valmis tulitaukoon ja riittävien humanitaaristen apukuljetusten pääsyyn Gazan alueelle. Päätös tehtiin heti sen jälkeen, kun Israel kielsi Turkkia toimittamasta humanitaarista apua laskuvarjoilla Gazaan.

Vientikielto koskee 54 merkittävää tuoteryhmää. Kyse on muun muassa teräksestä, rautatavaroista, sementistä, alumiinista, lannoitteista, rakennustarvikkeista ja lentokoneiden polttoaineista.

Israelin ulkoministeri Israel Katz arvosteli kovin sanoin päätöksen jälkeen Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania ja syytti häntä Hamasin ”murhaajien tukemisesta”. Katz sanoi myös määränneensä ”vastatoimia, joilla heikennetään Turkin taloutta”.

Israelin johtoa on jo pitkään närästänyt myös se, että Turkin johto kutsuu Hamasin aktivisteja ”vapaustaistelijoiksi”. Hamas on myös voinut toimia Turkissa suhteellisen vapaasti.

Israelin ulkoministeri ilmoitti olevansa yhteydessä myös ulkomaisiin sijoittajiin, ”mukaan lukien yhdysvaltalaiset sijoittajat”, jotta ne supistaisivat kansainvälisiä investointeja Turkkiin. Katz sanoi pyytävänsä Yhdysvaltain kongressin jäseniä ryhtymään toimiin myös pakotteiden määräämiseksi Turkille.

Turkki on arvostellut Israelin pommituksia voimakkaasti viime vuoden lokakuusta alkaen ja vaatinut Gazan alueelle välitöntä tukitaukoa.

Turkki on myös tukenut toimia, jotta Israel tuomittaisiin Kansanvälisessä tuomioistuimessa kansanmurhasta. Lisäksi Turkki on ollut myös yksi suurimmista palestiinalaisten humanitaarisesta tukijoista jo pitkään, mutta erityisesti viimeisen puolen vuoden aikana.

Pakottiko Turkin paikallisvaalien tulos muutokseen?

Turkissa on kuitenkin viime kuukausina ollut hyvin kärkevää arvostelua sekä Erdogania että maan hallitusta kohtaan siitä, että kaupankäyntiä Israelin kanssa on pommituksista huolimatta jatkettu varsin laajana. Turkin johtoa on syytetty siitä, että se kyllä puhuu pommituksia vastaan, mutta ei tee esimerkiksi kaupankäynnin rajoittamiseksi juuri mitään.

Turkin vienti Israeliin putosi sodan viiden ensimmäisen kuukauden aikana lähes kolmanneksella viime vuodesta, mutta se ei ole Turkin sisällä hiljentänyt maiden kaupallisen yhteistyön arvostelijoita. Turkin vienti Israeliin vuoden 2024 kolmena ensimmäisenä kuukautena oli arvoltaan yli miljardi dollaria. Turkki on ollut viennin arvoltaan Israelin viidenneksi suurin kauppakumppani.

Israelin maatalousministeriön tilastojen mukaan Turkki on ollut maan tärkein vihannesten ja hedelmien toimittaja. Seuraavaksi tärkeimmät ovat Jordania, Hollanti, Italia ja Ranska.

Arvostelu näkyi myös Turkin äskettäisten paikallisvaalien tuloksissa, jossa Erdoganin johtama AKP kärsi mittavan tappion. Turkin johdon ”toimettomuutta” voimakkaasti arvostellut islamilainen YRP-puolue sitä vastoin nousi vaalivoittoon syöden ennen kaikkea AKP:n kannatusta. On arvioitu myös, että osa AKP:n perinteisistä kannattajista samasta syystä kokonaan äänestämättä, vaikka pääsyy vaalitappioon oli ilmeisesti kuitenkin tyytymättömyys ihmisten toimeentuloa heikentäneeseen kovaan inflaatioon ja maan talouden tilaan.

Erdogan lupasi heti vaalituloksen jälkeen muuttaa politiikkaansa. Ja näin myös nyt tapahtui Israelin viennin osalta.

Turkkia on syytetty myös aseviennistä Israeliin jopa Gazan pommitusten aikana. Turkin on väitetty vievän Israeliin ruutia, aseita ja ammuksia sekä räjähteitä. Varmoja todisteita aseviennistä ei kuitenkaan ole, väittävät asiaa selvittäneet turkkilaiset tutkivat journalistit. Erityisen voimakasta on kuitenkin ollut kritiikki siitä, että Turkki on sallinut öljynviennin jatkumisen alueensa kautta Israeliin ennen kaikkea Azerbaidzhanista.

Saman kritiikin kohteeksi on joutunut myös Azerbaidzhan, jonka öljykuljetukset ovat olleet Israelille strategisesti tärkeitä. Azerbaidzhaista kulkee öljyputki Georgian kautta Turkin Ceyhaniin, josta öljykuljetukset jatkuvat turkkilasilla tankkereilla Israeliin.

Monet ovat nyt sanoneet, että Turkin strategisiin tuoteryhmiin nyt kohdistama vientikielto olisi pitänyt tehdä heti eikä vasta sen jälkeen kun Israel on pommittanut puoli vuotta Gazaa.

Turkin solidaarisuus ollut ensi sijassa poliittista

Diplomaattisella rintamalla Turkki on ollut hyvin aktiivinen palestiinalaisten tukija. Se kutsui myös melko pian suurlähettiläänsä pois Israelista diplomaattisena vastalauseena Israelin pommituksille. Vastavetona Israel veti pois Ankarassa olevan oman suurlähettiläänsä ja myös miltei kaikki diplomaatit.

Turkki on kansainvälisillä foorumeilla selkeäsanaisesti tuominnut Israelin toimet erotukseksi useimpien muiden Nato-maiden enemmän tai vähemmän Israelia myötäilevästä politiikasta.

Erityisen vahvasti Turkki on toiminut muiden maiden suuntaan välittömän tulitauon aikaansaamiseksi. Sitä se on tehnyt YK:n ohella myös esimerkiksi islamilaisten maiden järjestössä tukemalla islamilaisen maailman huippukokousta tulitauon toteuttamiseksi.

Poliittisesti Turkki on asettunut tukemaan hyvin aktiivisesti kahden valtion mallia ja ilmoittanut myös valmiutensa osallistua tulitauon jälkeen rauhan turvaamiseen esimerkiksi rauhanturvajoukoilla.

Turkki on myös yrittänyt tukea Hamasin ja Fatahin suhteiden vaikeaa normalisointiprosessia. Turkin avustuksella on maahan tuotu myös paljon kriittisesti sairaita palestiinalaisia hoitoon.

4 kommenttia julkaisuun “Turkki katkaisi strategisen viennin Israeliin

    1. Muidenkin maiden tulisi seurata Turkkia. Kyllä pakotteita löytyy Venäjälle, mutta ei USAlle eikä Israelille. Itse olen laittanut Israelin kaikkeen boikottiin matkailun, ja erilaisten hedelmien yms. ostamisen suhteen jo 20 vuotta sitten. Helppo ja hyvä päätös. Myöskään amerikkalaisia tuotteita en osta. Seuratkaa lippua.

  1. Suomen hallituksen tulisi myös olla aktiivisempi. Aikaa ei enää ole paljon, koska nälänhätä on jo hyvin vakava Gazassa.
    Tässä Democracy Now:n erinomaisessa ja tuoreessa videossa ensin kaksi äitiä lyhyesti kuvaa tilannettaan kuihtuvien lastensa äärellä. Sen jälkeen Lontoossa asuva israelilainen professori Neve Gordon luo kokonaiskuvan Gazan elintarvikesaarrosta, joka hänen mukaansa on tarkoituksellista:
    https://www.democracynow.org/2024/4/4/neve_gordon_israel_palestine_hunger_gaza

Vastaa