”Venäjällä täysi oikeus pidättää Wall Street Journalin työntekijä”

Yhdysvaltain johtama länsimainen valtamedia on raivoissaan, kun Venäjä pidätti aiemmin tällä viikolla Wall Street Journalin (WSJ) työntekijän vakoilusta syytettynä. FSB:n mukaan kyseinen henkilö ”toimi Yhdysvaltain hallituksen etujen mukaisesti” yrittäessään hankkia salaista tietoa.

Jekaterinburgin virkamies, jonka hän tapasi, vahvisti niin sanotun ”toimittajan” halunneen saada selville hyvin tarkkoja yksityiskohtia, jotka liittyvät Venäjän sotateolliseen kompleksiin hänen alueellaan. Näin kertoo Andrew Korybko, Moskovassa toimiva amerikkalainen analyytikko.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja kirjoitti Telegramissa, että ”valitettavasti tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun ulkomaan kansalaiset ovat käyttäneet maassamme ’ulkomaankirjeenvaihtajan’ asemaa, toimittajan viisumia ja akkreditointia peitelläkseen toimintaa, joka ei ole journalismia”. Kremlin tiedottaja vahvisti osaltaan, että pidätetty henkilö oli todellakin ”jäänyt kiinni rysän päältä”, kun FSB iski paikalle pysäyttääkseen hänet, Korybko kirjoittaa.

Jekaterinburgin virkamiehen kertoman perusteella ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Venäjällä olisi ollut täysi oikeus pidättää tuo WSJ:n työntekijä vakoilusta. Jos Yhdysvalloissa toimittajan viisumilla oleva Venäjän, Kiinan tai Iranin kansalainen olisi tavannut paikallisen lainsäätäjän tiedustellakseen, ”muuttavatko yritykset profiiliaan, montako vuoroa siellä on, ja onko niissä riittävästi henkilökuntaa”, hänetkin olisi varmasti pidätetty.

Korybko muistuttaa, että journalismin ja vakoilun välillä on hyvin selkeä raja. – Ensin mainittu voi puuttua hyvin arkaluonteisiin kansalliseen turvallisuuteen liittyviin asioihin vain, jos saman maan kansalainen tutkii tiettyjä johtolankoja, mutta silloinkin se voi olla laitonta riippuen siitä, mitä säännöksiä kyseisessä maassa on voimassa. Toisessa tapauksessa on aina kyse arkaluonteisista tiedoista, jotka kiinnostavat vakavasti vierasta valtiota, kuten sen sotateollisuutta koskevista yksityiskohdista, varsinkin jos niitä pyrkii saamaan ulkomaalainen.

WSJ:n työntekijä ylitti kiistatta hyvin selkeän rajan journalismin ja vakoilun välillä, kun hän esitti yksityiskohtaisia kysymyksiä vieraan maan paikalliselle virkamiehelle heidän sotateollisuuskompleksistaan. Joko hän oli tehnyt tämän aiemmin jonkun muun kanssa ja joutui siten FSB:n tarkkailuun, tai hänen yhteydenottonsa kyseiseen jekaterinburgilaiseen virkamieheen osoitti, että hän oli laittomasti etsimässä tiettyjä tietoja, Korybko päättelee.

Minkä tahansa maan turvallisuusviranomaisilla on oikeus pidättää Wall Street Journalin työntekijän kaltaisia ulkomaalaisia, jotka yrittävät hankkia paikallisilta virkamiehiltä erityistietoja erittäin arkaluonteisista kansallisen turvallisuuden kysymyksistä. Erityisesti meneillään olevan konfliktin aikana, ja erityisesti silloin, jos he ovat vihamielisen maan kansalaisia.

Se, että Venäjä pidätti kyseisen henkilön, ei ollut niin sanottua ”poliittista sortoa”, kuten valtamedia väittää, vaan se käytti kansainvälisen oikeuden mukaisia suvereeneja oikeuksiaan puolustaakseen itseään, Korybko kirjoittaa.

Lähde: Andrew Korybko’s Newsletter

Vastaa