Rauhanneuvotteluita haluavien määrä kasvaa Ukrainassa

Aloittamista pitää tarpeellisena jo miltei puolet ukrainalaisista.

Koko vuoden 2023 ajan rauhanneuvotteluja Venäjän kanssa haluavien ukrainalaisten määrä on ollut selvässä kasvussa Ukrainassa. Yhdysvaltalaisen NDI-instituutin tekemän mielipidetutkimuksen mukaan enemmistö ukrainalaisista kuitenkin vielä viime vuoden loppupuolella kannatti sodan jatkamista. 

NDI-instituutin taustavoimiin kuuluu rauhanneuvotteluja vastustava Yhdysvaltain demokraattinen puolue. Insituuttia rahoittaa mm. Yhdysvaltain ulkoministeriö. 

Tammikuussa 2023 rauhanneuvotteluja kannatti vain 23 prosenttia ukrainalaisista. Toukokuussa luku oli kasvanut 33 prosenttiin ja marraskuussa jo 42 prosenttia ukrainalaisista piti rauhanneuvotteluiden aloittamista Venäjän kanssa tarpeellisena. Viime vuoden marraskuun jälkeen NDI ei ole vielä toistaiseksi julkaissut uutta mielipidetutkimusta kansalaisten suhtautumisesta rauhanneuvotteluihin.

Luotettavia mielipidetutkimuksia on Ukrainassa vaikea toteuttaa, koska peräti 6,3 miljoonaa ukrainalaista on siirtynyt sodan aikana asumaan ulkomaille ja lisäksi arviolta 3,7 miljoonaa maan kansalaisista on joutunut muuttamaan sodan tieltä kotipaikaltaan muualle. Itse asiassa joka neljäs ukrainalainen asuu tällä haavaa muualla kuin kotiseudullaan. 

Useimmat mielipidetutkimukset tehdään puhelinhaastatteluina. Ja moni on arka vastaamaan kysymyksiin, joissa ainakin osaa vastauksista avoimesti paheksutaan nykyisessä mielipidejulkisuudessa.

Ylipäänsä rauhasta puhuminen Ukrainassa, saati puhuminen neuvottelujen aloittamisesta Venäjän kanssa vaatii rohkeutta ja on usein suorastaan uhkarohkeaa. Presidentti Volodymyr Zelensky jopa hyväksytti vuoden 2022 syyskuussa asetuksen, joka kieltää neuvottelut Vladimir Putinin johtaman Venäjän kanssa.

Myöskään valtamedia Ukrainassa ei kannusta puhumaan rauhasta ja nationalistinen suuntautunut valtajulkisuus vastustaa  rauhanneuvotteluiden aloittamisesta Venäjän kanssa. Rauhasta puhuminen voi suorastaan olla uhka omalle ja läheisten turvallisuudelle.

Toisin oli heti sodan alettua vuoden 2022 helmikuussa.

Maaliskuussa Istanbulissa Turkin välityksellä järjestetyissä rauhanneuvotteluissa saavutettiin Ukrainan ja Venäjän valtuuskuntien kesken yhteisymmärrys. Ssopimusluonnoksen hyväksyivät molempien valtuuskuntien johtajat nimiensä alkukirjaimilla. 

Toukokuussa 2022 rauhanneuvotteluiden aloittamista Venäjän kanssa kannatti peräti 59 prosenttia kansalaisista, ilmenee NDI:n silloisesta mielipidetutkimuksesta.

Britannia ja Yhdysvallat kuitenkin estivät keväällä 2022 lopullisen sopimuksen syntymisen, joka oli tarkoitus vahvistaa Zelenskyn ja Putinin tapaaisessa. 

Sopimuksen hyväksyminen olisi mm. merkinnyt Venäjän asevoimien vetäytymistä asemiin, joissa ne olivat ennen 24.2.2022 alkaneita sotatoimia sekä Ukrainan pysymistä Nato-jäsenyyden ulkopuolella.

Ukrainan mittavat tappiot sodassa Venäjää vastaan sekä viime vuoden vastahyökkäyksen epäonnistuminen ovat mitä ilmeisimmin syynä siihen, että rauhanneuvotteluiden aloittamista pitää tarpeellisena jo miltei puolet ukrainalaisista.

1 kommentti julkaisuun “Rauhanneuvotteluita haluavien määrä kasvaa Ukrainassa

  1. Tuommoista tekstiä lukiessa ei voi olla miettimättä/kuvittelematta Suomea kahden tappiollisen sotavuoden jälkeen : ”Karjalan mänty” on vienyt sotainnon, pikavoittoja ei tullutkaan, ”uhreja” on yli 100.000, halu sodan lopettamiseen on vahva, mutta kun WEST ei anna siihen lupaa.

    Kun kuvitelmasta siirtyy Ukrainan todellisuuteen, ei voi kun sääliä kansaa, jonka paskamaiset johtajat työnsivät telaketjujen alle.

Vastaa