Israelin kalustoa Gazan alueella. Wikipedia

Stubb haluaa ostaa lisää aseita Israelista

Presidentti Alexander Stubbin mukaan Iranin ja Israelin konflikti vaikuttaa Suomen ja Israelin asekauppoihin tulevaisuudessa.

Presidentti Alexander Stubbin mukaan Iranin ja Israelin konflikti vaikuttaa muodossa tai toisessa Suomen ja Israelin asekauppoihin tulevaisuudessa. Stubb ei kuitenkaan halunnut sanoa asiasta tämän enempää, vaikka sanojen takaa paistoi into hankkia uusia asejärjestelmiä Israelista.

Stubb ei halunnut kertoa, miten Iranin ja Israelin konflikti vaikuttaa Suomen ja Israelin asekauppoihin. ”Sen me tulemme näkemään. Mutta jälleen kerran me menemme jokaisessa tilanteessa meidän turvallisuus ja puolustus edellä”, sanoi presidentti.

Stubb kertoi maanantaina myös tp-utvan eli tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan keskusteluista aamulla Helsingissä.

”Suomi tuomitsee voimakkaasti Iranin iskun ja painottaa de-eskalaation kriittistä merkitystä Lähi-idän kireässä tilanteessa. Suomi ja EU pyrkivät vaikuttamaan kaikkiin osapuoliin niin, että ne pidättäytyisivät alueellista turvallisuutta entisestään heikentävistä toimista. Suomi jatkaa aktiivista yhteydenpitoa alueen maihin”, toteaa kokouksesta julkaistu valtioneuvoston tiedote.

Myös Stubb puhui vertoamisesta kaikkiin osapuoliin.

Presidentti Stubb kertoi maanantaina vedonneensa jo ennen Iranin iskuja osapuoliin, jotta tilanne ei eskaloituisi. Stubbin mukaan yhteydenpito ulkopoliittisen johdon kanssa oli tiivistä viikonloppuna jo ennen Iranin iskua Israeliin. ”Olimme saaneet vihiä siitä, että jotain on tapahtumassa. Vetosimme osapuoliin jo siinä vaiheessa de-eskalaation puolesta”, sanoi Stubb.

Tiedossa on, että Yhdysvallat pyysi liittolaisiaan olemaan yhteydessä Iranin johtoon, jotta se ei ryhtyisi vastatoimiin. 

Mitä Stubb jätti kertomatta

Se, mikä Stubbilta ja miltei kaikilta suomalaismedioilta – Naapuriseuran Sanomia lukuunottamatta – jäi kokonaan kertomatta oli Iranin YK:n turvallisuusneuvostolle esittämä pyyntö tuomita Israelin Iranin konsulaattiin Damaskuksessa huhtikuun 1. päivänä F-35 -hävittäjillä tekemä murhaava isku ja saattaa tekoon syyllistyneet vastuseen. 

Iran ilmoitti luopuvansa vastaiskusta, jos YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsee Israelin iskun, joka tappoi mm. useita merkittäviä iranilaisia kenraaleja kolmannen maan eli Syyrian pääkaupungissa.

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska – kolme YK:n turvallisuusneuvoston pysyvää jäsentä – kuitenkin estivät Iranin toivoman kannanoton hyväksymisen. Turvallisuusneuvoston kaksi muuta pysyvää jäsentä – Venäjä ja Kiina – olivat jo aikaisemmin tuominneet Israelin iskun ja olivat myös valmiit hyväksymään iskua arvostelevan kannanoton turvallisusneuvostossa.

Suomi ei tuominnut Israelin iskua Iranin konsulaattia vastaan. Mutta nyt presidentti Stubb ja Orpon hallitus vetoavat molempiin osapuoliin – eli Iraniin ja Israeliin – jotta kostonkierre saataisiin katkaistua. Stubb kertoi Suomen vedonneen jo aikaisemmin myös Iraniin, jotta se pidättäytyisi vastaiskusta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken pyysi viime viikolla mm. Kiinaa, Turkkia ja Saudiarabiaa sekä myös eräiden Euroopan maiden ulkoministereitä esittämään Iranille vaatimuksen, ettei se eskaloisi tilannetta. Tällainen pyyntö oli tehty myös Suomelle. Ja Suomi teki työtä käskettyä.

Stubbin vetoomukset epäuskottavia

Suomen uusi presidentti ei näytä ymmärtävän, että hänen Iraniin kohdistamat vetoomuksensa ovat täysin epäuskottavia. 

Stubb olisi uskottavampi ja häntä saatettaisiin myös jatkossa kuunnella, jos hän olisi ottanut kriittisen kannan Israelin iskuun Damaskuksessa; onhan murhaisku täysin ristiriidassa kansainvälisen lainsäädännön ja diplomaaattisten edustustojen koskemattomuuden kanssa. 

Monien maailman maiden ohella myös YK:n edustaja tuomitsi Israelin iskun, mutta Suomi ei.

Se, ettei presidentti tai Suomen hallitus arvostellut sanallakaan Iranin diplomaattiseen edustustoon Syyrian pääkaupungissa tehtyä iskua, on todennäköisesti vienyt Suomen uskottavuuden Iranin silmissä kokonaan. Tai ainakin heikentänyt sitä merkittävästi.

Stubbin mukaan Suomi tulee myös toimimaan aktiivisesti sen eteen, että lisäiskuja ei tapahdu. Samaan hengenvetoon presidentti kuitenkin sanoo pitävänsä varmana, että Israel tulee iskemään Iraniin.

Presidentin mukaan on ”selvää, että Israel tulee jo julkilausuttujen kommenttien perusteella tekemään jonkinlaisen vastaiskun jossain vaiheessa”. Ja suorastaan kummalliselta kuulostaa, kun Stubb sanoo ymmärtäneensä, että Israel harkitsee ”rauhassa ja maltilla”, millä tavalla toimia.

Stubb on ymmärtänyt väärin. Jokainen päivä on todistanut, että Israelin johdolta on nimeenomaan ”maltti” puuttunut maan asevoimien pommittaessa Gazan alueen palestiinalaisia hengiltä.

9 kommenttia julkaisuun “Stubb haluaa ostaa lisää aseita Israelista

  1. ”Stubb on ymmärtänyt väärin. Jokainen päivä on todistanut, että Israelin johdolta on nimeenomaan ”maltti” puuttunut maan asevoimien pommittaessa Gazan alueen palestiinalaisia hengiltä.”
    Presidentti Stubb ei ole mikään ”sivusta katsoja” joka voi ymmärtää väärin tai olla oikeassa. Hän on samassa ”eliitti kengissä”, joka johtaa johtaa Länttä globaaliin ”Orwellandiaan”

  2. Netanjahun ainoaksi ja pysyväksi ansioksi jää, että hän on osoittanut mitä se paljon mainostettu arvoyhteisö, johon virallinen Suomi kuuluu, käytännössä tarkoittaa. Suomi ja koko EU Ursula von der Leyenin johdolla seisoo vankkumatta Israelin rinnalla. Muu maailma Etelä-Afrikan osoittamaa esimerkkiä noudattaen ovat eri planeetalla.

    Tässä yhteydessä on kerrankin syytä kiittää YLE:ä joka oli antanut toimittaja Pertti Pesosen dokumentin tulla nähtäväksi. Pesosen dokumentti on tuore ja liikkuu Länsirannalla koska Gazaan meno ei ole mahdollinen. Siinä palestiinalaisten näkökulma ja ahdinko kerrankin pääsee esille. Juutalaisista haastatellaan vain heidän sisäistä oppositiotaan joista toinen edustaja on laimea mutta rabbi on selkeäsanainen. Rabbi on yhdysvaltalainen ja asunut kaksikymmentä vuotta Israelissa. Kuvaavaa sekin, että pitää olla muualta tullut jotta osaa reagoida vääryyksiin ja rikoksiin jotka muut ovat sisäistäneet normaaleiksi.

  3. En odota jatkossakaan Stubbilta julkista lausumaa, joka mitenkään poikkeaisi Yhdysvaltain hallinnon ilmaisemasta linjasta. Stubb olisi yllättänyt myönteisesti, jos hän olisi uskaltanut tuomita tuoreeltaan Israelin iskun Iranin Damaskoksen lähetystöön. Mutta sellaista ei voi tapahtua, koska Stubbin ulkopolitiikassa on vain yksi määräys: tottele Yhdysvaltain poliittista ja sotilaallista johtoa.

    Emme tiedä, mitä mieltä Stubb hiljaa mielessään on maailman asioista. Voihan hänellä olla jotain empatiaa myös palestiinalaisten suuntaan. Mutta sitä emme tule näkemään ja kuulemaan, että Stubb ryhtyisi harrastamaan itsenäistä ajattelua ääneen. Hän on herransa valinnut ja se ei ole Suomen kansa ja sen turvallisuus.

  4. Mihin perustuu Stubbin väite, että Venäjä haluaa valloittaa koko EU:n sen jälkeen kuin selättää Ukrainan armeijan? Siihen, että Venäjä aloitti sotilas operaation 24.2.2022? Tai siihen, että se antoi sotilaallista tukea Ukrainan sisällissodan toiselle osapuolta kelle vuosina 2014-2022?
    Koska Stubb on rationaalinen ihminen joka edustaa Lännen globalismia, niin hän on pienenä poikana omaksunut Lännen kaksoismoraalin mikä on auttanut häntä etenemään poliittisella urallaan (ihan kuin Sanna Marin ja Volodimir Zelensky). Mutta on aika selvä, että Stubbin valinta presidentiksi on vain seuraamus Suomen kansan moraalin muutoksesta mikä johtuu väestön rakenteen vaikutuksesta yleiseen käsitykseen, mikä on NykySuomi ja sen paikka maailmassa.

    1. Itse asiassa Venäjä ei antanut 2014-2022 _sotilaallista tukea_ Donbassin vapaustaistelijoille. Tuosta Venäjä oli erittäin tarkka, että se ei ollut sodan osapuoli. Venäjä antoi kylläkin rekkalasteittain humanitääristä apua Donbassille. Ilman sitä ihmiset olisivat saattaneet siellä kuolla jopa nälkään. Sen sijaan Ukrainan hallitusjuntan aikaansaamiin Donbassin siviilikohteiden pommituksiin kuoli tuona aikana n. 14000 ihmistä.

      Donbassin vapaustaistelijoiden joukossa taisteli kyllä paljon venäläisiä vapaaehtoisia, mutta ei Venäjän sotilaita (mikä on eri asia). Mukana oli myös suomalaisia vapaaehtoisia. Eräs heistä Lauri Karhu (mahdollisesti nimimerkki) kirjoitti kokemuksistaan myös kirjan ”Viimeinen luoti”. Vastapuolella taas oli Ukrainan armeijan ja Länsi-Ukrainan natsipataljoonien lisäksi länsimaisia palkkasotureita (mahdollisesti suomalaisiakin).

      Noista Ukrainan sisällisodan alkuvuosista on kirjoittanut myös Matti Rossi kirjan ”Raunioista nousee Donbass”. Voi tosin olla, että ette löydä kumpaakaan kirjaa Suomen kirjakaupoista tai kirjastoista, sillä ne on kustantanut ”Johan Bäckman Publications”. Natsi-Suomessa ne ovat kiellettyä kirjallisuutta. Tähän on tultu – takaisin 1930-luvulle. Silloin tosin kiellettiin vain ”kommunistista” kirjallisuutta, mutta yhtä kaikki – kaikki kirjallisuuden sensurointi on fasismia sitä ihtiään.

Vastaa