Suursodan uhka Lähi-idässä

Salliiko Yhdysvallat Israelin suurhyökkäyksen Iraniin?

Lähipäivät, jopa lähitunnit saattavat ratkaista sen, antaako Yhdysvaltain johto luvan Israelille hyökätä Iraniin ja aloittaa laajat sotatoimet kostona Iranin viime yönä Israelin sotilaskohteisiin kohdistamista iskuista. Kyse on myös siitä, osallistuuko Yhdysvallat myös itse ja kuinka laajasti iskuihin suoraan Irania vastaan.

Iranin uutistoimisto ilmoitti maansa asevoimien iskeneen Israelin sotilaskohteisin sekä lennokeilla että ballistisilla ohjuksilla. Iran totesi iskujen perustuvan YK:n peruskirjan 51. artiklaan, joka sallii sotilaalliset toimet itsepuolustukseksi. Kyse on vastatoimesta Israelin iskuun, jonka sen hävittäjät tekivät huhtikuun alussa Iranin Damaskuksen konsulaattiin. Israel tappoi iskussa kaksi korkea-arvoista iranilaiskenraalia ja useita muita. 

YK:n turvallisuusneuvoston odotetaan kokoontuvan sunnuntaina käsittelemään syntynyttä tilannetta. Israel vaati jo aamuyöllä hätäkokouksen kutsumista koolle välittömästi. Yhdysvallat keskeisine liittolaisineen on tuominnut Iranin iskut. Ne eivät tuominneet Israelin iskua Iranin Syyrian konsulaattiin, vaikka isku diplomaattiedustusta vastaan on ristiriidassa kansainvälisten sopimusten kanssa.

Sekä Yhdysvallat että Israel ovat ilmoittaneet torjuneensa ”huomattavan osan” Iranin yöllä laukaisemista lennokeista ja ohjuksista.

Israelin armeija ilmoitti varhain aamuyöllä ampuneensa alas yhteistyössä liittolaistensa kanssa lähes kaksi sataa lennokkia ja ohjusta ennen kuin ne ehtivät Israelin alueelle. Osa Iranin iskuista on kuitenkin osunut Israelissa oleviin kohteisiinsa. Israelin armeijan ilmoituksen mukaan tuhot ovat toistaiseksi jääneet ”vähäisiksi”.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskeytti yöllä vierailunsa Delawareen ja palasi Valkoiseen taloon, jossa hän tapasi keskeiset turvallisuuspoliittiset neuvonantajansa. Hän toisti myös jo aikaisemmin antamansa lausunnot ”raudanlujasta” tuesta Israelille. Biden oli jo aikaisemmin antanut määräyksen olla mukana estämässä Iranin iskuja Israelin rinnalla. 

Yhdysvallat on myös vahvistanut viime päivien aikana sotilaallista läsnäoloaan useissa Lähi-idän maissa ja myös merellä lähellä Israelia.

Iran olisi ollut valmis luopumaan vastaiskusta, jos YK olisi tuominnut Israelin iskun

Iran vaati viimeksi torstaina YK:n turvallisuusneuvostoa tuomitsemaan Israelin huhtikuun 1. päivänä tekemän iskun maan konsulaattia vastaan. Iran arvosteli turvallisuusneuvostoa myöhemmin siitä, ettei se ollut tähän valmis. 

Iran ilmoitti jo aikaisemmin, että se olisi valmis luopumaan kostoiskusta, jos YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsee Israelin iskun ja saattaa syylliset vastuuseen hyökkäyksestä.

Venäjän YK-suurlähettiläs Vassily Nebenzia kertoi Moskovan yrittäneen saada hyväksytyksi ehdotuksen kannanotoksi Israelin iskun tuomitsemisesta YK:n turvallisuusneuvostossa, mutta Yhdysvallat, Britannia ja Ranska eivät olleet tähän valmiit.  

Turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenmaista Venäjä ja Kiina ovat tuominneet Israelin iskun Damaskukseen, mutta Yhdysvallat ja Britannia eivät ole virallisesti arvostelleet Israelia. 

Israelin isku huhtikuun 1. päivänä Damaskukseen tappoi keskeisiä iranilaisia kenraaleja

Israelin ilmaisku tuhosi huhtikuun 1. päivänä 2024 Syyrian pääkaupungissa Damaskuksessa sijaitsevan Iranin konsulaatin lisärakennuksen. 

Iskussa kuoli 16 henkilöä, joista tunnetuin ja Israelin todennäköisin kohde oli Iranin vallankumouskaartin komentaja, prikaatinkenraali Mohammad Reza Zahedi ja seitsemän muuta vallankumouskaartin upseeria. Yksi heistä oli vallankumouskaartin apulaiskomentaja, prikaatinkenraali Mohammad Hadi Haji Rahini.

Vallankumouskaartin komentaja Zahedi on korkea-arvoisin iranilainen upseeri, joka on tapettu sitten vuoden 2020 tammikuun jälkeen. Silloin Yhdysvallat tappoi iskussa Irakin Baghdadin lentokentällä kenraalimajuri Qasem Soleimanin

Määräyksen tappavasta iskusta antoi silloinen Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Soleiman oli tunnettu ennen kaikkea saavutuksistaan Isisin kukistamisessa. Hän johti Iranin taistelua   islamilaisen terroristijärjestön Isisin kukistamisessa koko Lähi-idän alueella.

Damaskukseen tehdyssä Israelin iskussa menehtyi myös viisi Iranin tukeman miliisin jäsentä. Yksi iskussa kuolleista oli Hezbollahin taistelija ja yksi iranilainen neuvonantaja. Kaksi iskussa menehtyneistä oli siviilejä.

Brittilehti Guardianin mukaan Israelin tappamalla kentaali Mohammad Reza Zahedilla on ollut keskeinen rooli Iranin ja Libanonin Hezbollah-järjestön välisessä yhteistyössä. Guardianin tietoa ei ole vahvistettu sen paremmin Iranin kuin Hezbollah-järjestönkään taholta.

Iranin suurlähettiläs Hossein Akbari totesi iskun jälkeen, että kyse oli Israelin F-35 -hävittäjäkoneista ammutuista ohjuksista. Hävittäjistä oli ammuttu konsulaatin lisärakennukseen kuusi ohjusta ja se tuhoutui täysin. 

New York Timesin nimettömän lähteen mukaan tuhotussa rakennuksessa oli tapaaminen Iranin vallankumouskaartin edustajien ja palestiinalaisten kesken ja keskustelussa käsiteltiin Gazan tapahtumia. Myöskään New York Timesin väitteelle ei ole saatu vahvistusta.

Viereissä konsulaatin päärakennuksessa ollut Iranin suurlähettiläs perheineen selvisi ohjusiskusta vahingoittumattomina. Konsulaatin vieressä ollut Kanadan suurlähetystö vaurioitui jonkun verran ohjusiskussa, mutta rakennus on ollut tyhjänä Syyrian sisällissodan takia jo runsaat kymmenen vuotta.

Biden ilmoitti heti Damaskuksen iskun jälkeen Yhdysvaltojen tukevan ”raudanlujasti” Israelia

Yhdysvaltain presidentti ilmoitti heti Damaskukseen tehdyn iskun jälkeen, että se tukee Israelia ”raudanlujasti” sen mahdollisissa uusissa toimisssa Irania ja sen tukijoita vastaan. Biden ei tuominnut Israelin iskua, vaan lupasi yhteistyötä Israelin kanssa Irania vastaan. ”Teemme kaiken, mitä voimme suojellaksemme Israelin turvallisuutta”.

Yhdysvallat on väittänyt, ettei sillä ollut mitään tekemistä Israelin iskujen kanssa eikä se myöskään ollut etukäteen niistä tietoinen. Lähi-idässä ei Yhdysvaltojen vakuutteluihin juuri uskota, koska maa on jäänyt vuosikymmenten varrella kymmeniä, ellei satoja kertoja kiinni valheistaan.

Yhdysvallat antoi lausuntonsa ilmeisesti ennen kaikkea siksi, että se pelkää Iranin ja sen liittolaisten iskuja omiin sotilastukikohtiinsa tai suurlähetystöihinsä Lähi-idän alueella. 

Torstaina Yhdysvaltain Lähi-idän joukkojen komentaja Michael Kurilla saapui Israeliin. Tarkoituksena oli yhdessä Israelin sotilasjohdon kanssa valmistella yhteistä vastatoimia Iranin mahdollisiin kostoiskuihin.

Israelin ulkoministeri Israel Katz ilmoitti, että se iskee takaisin suoraan Iranissa oleviin kohteisiin, jos Iran iskee Israeliin omalta alueeltaan. Pääministeri Benjamin Netanyahu sanoi, että kuka tahansa Israelin iskee, se iskee takaisin.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken oli yhteydessä Kiinan, Turkin ja Saudiarabian sekä myös eräiden Euroopan maiden ulkoministereihin vaatien maita vaatimaan, ettei Iran eskaloisi tilannetta. 

Sekä Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock olivat yhteydessä Iraniin. Macron kertoi Ranskan varoittaneen Irania hyökkäämästä Israeliin.

Israelin isku Damaskukseen tuomittiin laajasti – Suomi vaikeni iskusta

Syyrian hallitus kutsui Israelin iskua pääkaupunkinsa keskustaan terrorismiksi. 

YK:n pääsihteerin tiedottaja sanoi iskujen ulkopuolisista maista olevan aina rikkomus sen maan suvereenisuuden kanssa, mihin on hyökätty. ”Olemme tuominneet tällaiset iskut ja tulemme tekemään niin myös jatkossa”.

Euroopan unioni ei tuominnut Israelin iskua Damaskukseen. EU tyytyi ilmaisemaan vain huolestumisensa ja kehotti pidättyvyyteen iskun jälkeen. Myös useimmat EU:n jäsenmaat ovat olleet iskusta hiljaa.

Iranin presidentti Ebrahim Raisi ilmoitti heti, ettei isku jää kostamatta. Saman asian toisti myös Iranin hengellinen johtaja, ajatolla Ali Khamenei.

Lukuisissa kaupungeissa, myös Teheranissa – Iranin pääkaupungissa – järjestettiin heti Damaskuksen iskujen jälkeen laajoja mielenosoituksia, joissa on muistettu Israelin tappamia uhreja ja vannottu vastaiskun nimiin. Mielenosoittajat ovat pitäneet Iranin kansallisen lipun ohella näyttävästi esillä myös Palestiinan lippuja.

Israel puolestaan evakuoi useita maansa lähetystöjä pelätessään symmetristä vastaiskua omiin lähetystöihinsä.

Stubb tuomitsi ”holtittoman” iskun

Presidentti Alexander Stubb kirjoittaa viestipalvelu X:ssä Suomen tuomitsevan Iranin”holtittoman” hyökkäyksen. Nyt on äärimmäisen tärkeää rauhoittaa tilannetta, ja Suomi vetoaa kaikkiin osapuoliin, että ne osoittaisivat itsehillintää, Stubb kirjoittaa.

12 kommenttia julkaisuun “Suursodan uhka Lähi-idässä

  1. Suomi on aina vain syvemmällä usan kainalossa EU on täysin sätkynukke israel saa rikkoa kaikkia lakeja eikä kukaan nouse sitä vastaan kyllä pitäisi silmien aueta juutalaisten on tarkoitus päästä maailman herraksi orjuuttamalla typerykset jotkanyt tukevat heitä.

  2. SUOMI EI OLE ENÄÄ ITSENÄINEN MAA
    Suomen poliitinen johto toimii USA:n ja EU:n määräysten mukaisesti. Suomi ei tuominnut Israelin iskua Iranin konsulaattiin, mutta tuomitsi Iranin vastaiskun. Suomalaiset johtavat poliitikot ovat USA:n ja EU:n p-nuolijoita, jotka ovat eräänlaisia laumaeläimiä. Israelin vuosikymmeniä kestänyt Gazan palestiinalaisten sorto ja murhat eivät ole päättäjiemme muistissa, vaan Israelin ja USA:n etu määräävät tahdin. Järkyttävän typerä Ukrainan sotilaallinen ja taloudellinen auttaminen on todiste siitä, että laumasieluiset päättäjämme eivät välitä kansallisista eduistamme, vaan palvelevat EU:ta ja USA:ta. Kun USA saa valmiiksi tukikohtansa Suomessa, se hyökkää Venäjälle (false flag) ja Suomen käy kuten Ukrainan USA:n proxysodassa. Saatte nähdä. USA:n sotateollisuuskompleksi ja sionistit määräävät USA:n maailmanvalloituspolitiikkaa. Kuinka paljon Natoon liittyminen maksaa Suomelle? Eikö olisi parempi huolehtia oman kansamme vähäväkisistä kuin tuhlata järjettömiä summia Natoon ja Ukrainaan.

  3. IRANIN HYÖKKÄYS
    Israelin Iranin konsulaattiin tekemän hyökkäyksen tarkoitus oli saada Iran vastaiskuun, joka aiheuttaisi sodan Israelin ja Iranin välillä. Sionistit yrittävät peitellä kansanmurhaa Gazassa ja saada aikaan suursota Lähi-Idässä. Netanjahun hallitus on lauma rikollisia, jotka haluavat suursodan. Israel on sotilaallisesti ylivoimainen Lähi-Idässä. Sionistit haluavat myös palestiinalaiset pois suur-Israelin tieltä. USA ja EU tukevat Israelia tekipä se mitä hyvänsä.
    USA on täydellisesti sionistien vallassa ja myös USA:n kristityt tukevat Israelia, ”Jumalan omaisuuskansaa”. ”Aina kun teemme jotain, meitä varoitetaan, että Amerikka rankaisee meitä siitä. Painakaa mieleenne: On turha pelätä, että Yhdysvallat painostaisi Israelia. Me, juutalainen kansa, hallitsemme Amerikkaa ja myös amerikkalaiset tietävät sen.” Israelin pääministeri Ariel Sharon lokakuun 3. 2001. Kol Yisrael radio. Maailma on kolmannen maailmansodan partaalla. Sionistit havittelevat maailmanvaltaa suursodan avulla.

  4. Tiovon totisesti olevani oikeassa kun arvelen, että vaikka sota Irania vastaan sopisi sinänsä Yhdysvalloille, nyt ei ole sellaiselle optimaalinen hetki huonosti sujuvan Ukrainan sotaretken ja Gazan pommeja raskaasti kuluttaneen tuhoamissodan takia. Voidaan myös kysyä, valitseeko se Kiinan ja Iranin välillä hyväksymällä Israelin sotatoimet Irania kohtaan tai osallistumalla niihin itsekin. Oma arveluni on, ettei Yhdysvallat juuri nyt halua suuren mittaluokan sotaa Iranin kanssa.

    Yhdysvalloille sopinee silti, että amok-juoksunsa aikana Benjamin Netanjahu uhittelee myös Iranin suuntaan. Iran tietää, että Israelilla on ydinasearsenaali ja Iran tietää myös, että Israel tietää sen tietävän. Iran ei silti ole mikään Libanon tai Syyria, jonne voi iskeä milloin huvittaa. Israelkin iski Iranin edustajien kimppuun Syyriassa, ei Teheranissa. Jos Israel alkaa lähettää F-35-pommittajia Teheraniin, olemme vakavassa paikassa.

    Iran on vuosien varrella osoittanut erittäin suurta mielenmalttia, vaikka provokaatioita ovat tehneet vuoron perään rikoskumppanit Israel ja Yhdysvallat. Iranilla voi olla alueellisia suurvaltapyrkimyksiä, mutta ne näyttävät olevan toissijaisia oman maan kehittämistavoitteen rinnalla. Iranin vastanäpäytys Israelille oli niin varovainen ja kohteellisesti rajoitettu, että sitä voi pitää lähinnä omalle kansalle tarkoitettuna viestintänä. Toivotaan, että se oli tällä kertaa tässä.

  5. Stubbin tuomitsema ”holtitoton isku” olisi kyllä sopinut kuvaamaan Israelin tekemään iskua Iranin Syyriassa sijaitsevaan konsulaattiin. Iran on ilmeisesti ainakin toistaiseksi sentään pyrkinyt vastaiskussaan rajoittamaan iskunsa Israelin sotilaskohteisiin.

    Jotain hyvin holtitonta on tosiasiassa siinä, miten Israel jatkuvasti asettaa itsensä kaikkien tärkeimpien kansainvälisten lakien ja sopimusten yläpuolelle ja heikentää niiden uskottavuutta – ja USA:n ja sen vasallivaltioiden puolustaessa tätä kauhukakaransa oikeutta ”puolustaa itseään” räikeästi loukaten ihmisoikeuksia ja nyt siis myös diplomaattista koskemattomuutta koskevia kansainvälisiä sopimuksia.

    Syvästi huolestuttavaa on myös se, että YK:n turvallisuusneuvosto ei kyennyt tätä suurlähetystöön tehtyä iskua tuomitsemaan, vaikka se oli niin selvästi kansainvälisen oikeuden vastainen. Koko toisen maailmansodan jälkeen pystytetty kansainvälinen oikeusjärjestelmä on hauras rakennelma, joka perustuu vain siihen, että valtiot sitoutuvat vapaaehtoisesti kunnioittamaan sitä. Jos sitä jatkuvasti rikotaan räikeästi, niin koko järjestelmä menettää uskottavuutensa ja seuraukset ovat uskomattoman ikävät kaikkien kannalta. Miten ns. ”länsi” voi hyväksyä sellaisen käytännön, että suurlähetystöt ovat tästä lähtien vapaata riistaa, joihin voi iskeä ilman, että se olisi sotatoimi, joka oikeuttaa – tai jopa velvoittaa puolustautumaan?

  6. Miten Yk voisi tuomita Israelin tekemiä iskuja, kun Yk ei ole 60:een vuoteen saanut mitään aikaiseksi Usan laittoman kauppasaarron lopettamiseksi Kuubaa vastaan.

    30 kertaa Yk:ssa äänestetty tuloksin 187-2. Ja joka kerta laittoman kauppasaarron lopettamuien kaksi vastustajaa, yllätyskö:
    Israel ja Usa.

    Miksi Stubb ei uhoa sanktioita, blockeja, vaadi vastaavasti kokonaista saartoa, matkustuskieltoja, kauppasaartoa ym Usa:ta vastaan, jos profertoi ja ulvoo ”demokratiasta” ja yhtenevästä Eu hengestä?

    Vitsi koko Yk ja antamat lausunnot sekä tuomitsemiset. Pelkkää komiikka viihdettä kalliine teatterimaisine kustannuksineen.

  7. Simplicus on jo kauan seurannut ohjussodan kehittymistä . Uusimmassa artikkelissaan hän analysoi Iranin ohjusiskun kännteentekevää merkitystä. Ensimmäisessä vaiheessa Iran laukaisi suuren määrän drooneja ja hitaita risteilyohjuksia, joista valtaosan USAn, Britannian ja Israelin asevoimat onnistuivat torjumaan. Mutta näiden aseiden lisäksi Iran on kehittäny suuren määrän edullisia ballistisia ohjuksia,joiden räjähdekärjet kykenevät loppuvaiheessa muuttamaan lentorataansa ja osa jopa kiihdyttämään. Se tekee niiden torjunnasta erittäin vaikeaa. Vaikka näitä ballististista ohjuksia Iran laukaisi vain muutaman, niin niistä merkittävä osa näyttää läpäisseen parhaimpana koko maailmassa pidetyn Israelin ohjuspuolustuksen. Useiden videoiden mukaan Iranin ballistiset ohjukset osuivat mm. kahteen Israelin lentotukikohtaan.
    Koska Iranilla on näitä ballistisia ohjuksia varastossaan mahdollisesti nelinumeroinen määrä, niin nyt Iran voi halutessaan hetkessä tuhota Israelin koko infrastruktuurin.

    Vaikka Israelilla on ydinase, niin nyt Israelissa tiedetään, että jos se käyttää sitä Irania vastaan, niin Iranilla on kyky tehdä vastaisku, jossa se voisi räjäyttää lukuisia ”likaista”, säteilevää ydinmateerila sisältävää ohjusta Israelin suurissa kaupungeissa ja lisäksi tuhota Israelin ydinreaktorin,jonka jälkeen pinta-alaltaan pienehkö Israel olisi käytännössä tuhottu. Näin Israelin suurin valttikortti eli ydinaseet ei enää ole käyttökelpoinen uhka Irania vastaan.

    Iran onkin jo ilmoittanut, että jos Israel tekee suuren vastaiskun, niin Iran vastaa rajusti ja tästä lähtien jokaiseen Iraniin tehtyyn pienempään iskuun vastataan samalla mitalla.
    Artikkelin tekijän mukaan kyseessä on valtava käänne Lähi-idän voimasuhteissa.

    Oman käsitykseni mukaan Israelin paras mahdollisuus on hyvin nopeasti rauhoittaa tilanne, tehdä Gazaan tulitauko ja suostua kahden valtion ratkaisuun. Länsirannan ja Gazan alueen miehitys ei enää Iranin ohjusiskun jälkeen lisää sen turvallisuutta vaan heikentää sitä.  

    Lähde: https://simplicius76.substack.com/p/iran-breaches-anglo-zionist-defenses

Vastaa